Egen
+100 fotografier og 30 fortællinger om danske egetræer
35.000 kr.
Projekt EGEN tager afsæt i FN’s Verdensmål nr. 15 og et fokus på vores forhold til skovene. Gennem smukke fotografier og interessante fortællinger om udvalgte danske egetræer, er projektets formål at inspirere publikum til at opsøge den danske natur med fornyet nysgerrighed, kærlighed og respekt.
Projektet ‘EGEN’ skal i første omgang udmunde i en bog med fotografier af 30 udvalgte egetræer rundt i hele Danmark suppleret med spændende og kuriøse fortællinger om de enkelte træer og deres plads i naturen og Danmarkshistorien. Hvert træ bliver angivet med koordinater, så de er til at finde for læserne. I projektet møder man bl.a. den 2000 år gamle Kongeeg i Jægerspris, den over 100 m3 store Valdemarseg på Falster og sønderjyske Skovkrukken i Draved Skov, der er det største stykke urørte skov i Danmark.
Mennesket er afhængigt af naturen, og det er afgørende, at vi lærer at sætte pris på vores dejlige danske natur. Forhåbentlig kan projektet bidrage til, at flere får øjnene op for naturens unikke og livsvigtige
kvaliteter og vil bidrage til et øget fokus på bevarelse af den danske natur. Projektet skriver sig ind i en tid, hvor der er behov for øget fokus på biodiversitet og klimaforandringer, og hvor flere og flere søger naturoplevelser og livet udenfor byen. Jo flere projekter, der fokuserer på dette, og på forskellige og kreative måder, des bedre. Den akkumulerede effekt er forhåbentlig en øget bevidsthed om at passe på den verden, vi lever i.
Projektet henvender sig især til dem, der ikke jævnligt kommer i naturen i forvejen, og dem der føler et behov for at komme ud af byen, men har brug for inspiration til, hvor de skal tage hen. Flere af træernes historier kan også appellere til børnefamilier og et yngre publikum, og vi håber derfor at kunne ramme flere målgrupper, der kan få øjnene op for naturen på en ny måde.
Hvorfor egetræet?
Egen er det ældste levende træ i den danske natur. Kongeegen, der er landets ældste, anslås at være 1500-2000 år gammelt. Mange egetræer er navngivet, og der knytter sig ofte historier til de enkelte træer. Egen er samtidig et utroligt smukt træ, mange er hule, og jo ældre de bliver, jo bredere, højere og mere knudrede og detaljerige bliver de.
Giver man sig tid til at udforske disse smukke skabninger, er det svært ikke at blive dybt fascineret. I Danmark har vi ingen bjerge, men vi har de store, gamle ege, der kan give os samme følelse af at være en lille brik i det store hele. Vi er her kun et øjeblik, men træerne bliver stående gennem generationer. Stiller man sig under et egetræ, er man i direkte kontakt med et levende væsen, der har været vidne til en stor del af Danmarkshistorien.
Der er for eksempel Endrupegen ved Hammel, som er opkaldt efter en nærliggende landsby, der uddøde, da Den Sorte Død ramte landet i 1300-tallet. Skovfogedegen ved Dyrehaven slog sine rødder, da København blev grundlagt for over 800 år siden, og gennem årene er det hule træ blevet brugt som både bedekammer, opbevaringslager og udskænkningssted. Og så er der Kvindeegen i Roskilde – og mange andre steder – som blev plantet for at markere den historiske begivenhed, da kvinderne fik valgret i 1915.
Træerne har altså kæmpe betydning for både historie og kultur, men også for den natur, de er en del af. De er hjem for insekter, svampe, planter, smådyr og fugle, og dermed også en vital del af diversiteten i skovene. Det gælder selvfølgelig ikke kun egetræerne, men fordi mange af dem har en tilknytning til vores lands historie, får de en ekstra ‘dimension’, som kan skabe en interesse fra folk, der måske ikke ser sig selv som natur-interesserede i forvejen.
Kort om Egen
Projektet ‘EGEN: +100 fotografier og 30 fortællinger om danske egetræer’ er igangsat og udarbejdes af Christina Jensen (journalist og fotograf) og Tanja Brinks Toubro (journalist).