Biodynamisk Forskningsforening

Viden om vitalitet i grøntsager

81.200 kr.

Biodynamisk Forskningsforening har i 2023 udviklet udstyr til undersøgelse af vitalitet hos større afgrøder i Græskar-familien (hokkaido, butternut, squash, græskar, melon). Udstyret bliver en værdifuld tilføjelse til det eksisterende udstyr, der alene kan undersøge agurkers vitalitet.

Med dette agurke-udstyr har foreningen i 2023 påvist, at biodynamiske agurker fra fem lande har højere vitalitet end tilsvarende økologiske.

Projektets formål er at udvikle viden om vitaliteten i de nævnte større afgrøder i Græskar-familien, som et bidrag til fremme af sundere fødevarer, samt en udbredelse af kendskabet til fødevarers vitalitet.

Opdatering om forskningsprojektet, august 2024:

Test af vitalitet hos fem afgrøder i Græskar-plantefamilien – squash, butternut, hokkaido, græskar, melon

Tidligere forskning har vist, at agurker efter opsnitning i 2cm stykker er i stand til at hele samtlige snitflader, endda under stressbetingelser i et varmeskab ved 24oC. Projektet skal undersøge.

Projektets mål er at undersøge, i hvilken grad vi kan genfinde denne og andre vitalitets-egenskaber hos andre medlemmer af Græskar-plantefamilien. De foreløbige forsøg har vist, at 4 ud af de 5 afgrøder har denne vitalitets-egenskab. Faktisk har flere butternut-prøver efter den nævnte stress-periode på 14 dage kunnet bære mere end 30kg, før en specifik snitflade brister ved en specifikt udviklet vægtbelastning!

Målet for projektet er at pege på specifikke afgrøder med særlige vitalitets-egenskaber, der potentielt kan danne grundlag for sundheds-styrkende præparater til dyr og mennesker. Vi samarbejder således med Uni-Basel om dette spørgsmål.

Kort om Biodynamisk Forskningsforening

Biodynamisk Forskningsforening er en almennyttig forening, stiftet i 1997, og godkendt 2004 af Direktoratet for FødevareErhverv som privat forskningsinstitut under Innovationsloven. Foreningens primære målsætning er at forske i fødevarekvalitet på et udvidet naturvidenskabeligt grundlag, samt at formidle kendskab til biodynamisk jordbrug og forskning, og til en helhedsorienteret forståelse af fødevarekvalitet.