Det Bæredygtige Forsamlingshus

Visionen om et fælles epicenter for bæredygtig livsstil

80.000 kr.

Det Bæredygtige Forsamlingshus på Frederiksberg er visionen om et fælles inspirationssted, et læringsmiljø, en café, et værksted og en test-facilitet – med andre ord et bæredygtigt epicenter. Her kan byens borgere og besøgende blive inspireret til og klogere på en bæredygtig livsstil – både økonomisk, miljømæssigt og socialt. Forsamlingshuset vil danne ramme om et grønt frirum og mødested, der fremmer fællesskab, samtaler og virkelysten hos byens borgere omkring en bæredygtig dagsorden.

Forsamlingshuset vil ved realisering udgøre et borgerinddragende samlingssted for den grønne omstilling på Frederiksberg og fremme bæredygtig sammenhæng, samarbejde og samskabelse på tværs af hele kommunen. Huset vil bidrage til den bæredygtige kultur og inddrage borgere, andre aktører, erhvervsdrivende og vidensinstitutioner med fokus både på oplevelser og medborgerskab.

Forsamlingshuset har fem centrale fokuspunkter:

  1. Den cirkulære forbruger: Fremme af genbrug og genanvendelse for at reducere affald
  2. Bæredygtig livsstil: Inspiration til at leve bæredygtigt gennem workshops og arrangementer
  3. Regnvand og skybrud: Anvendelse af regnvand som en ressource og reduktion af skybrudsgener
  4. Biodiversitet: Forøgelse af den grønne mangfoldighed i byen gennem forskellige projekter
  5. Grøn innovation: Fremme af nye løsninger for at understøtte den grønne omstilling

Det bevilgede tilskud fra Folkesparekassens Fond skal bruges til at finansiere en række centrale aktiviteter og initiativer. Det inkluderer afholdelse af arrangementer og workshops, som fokuserer på bæredygtigt forbrug af tøj, brugsgenstande i hjemmet, tekstiler og elektronik. Samtidig vurderes muligheden for at videreudvikle projektet til et “Ressourceri” på Frederiksberg.

Tilskuddet vil også dække udgifter til kommunikationsinitiativer, der skal øge bevidstheden om projektet og dets mål. Derudover vil midlerne blive brugt til leje og vedligeholdelse af Uptaineren, en genbrugsstation hvor borgerne kan aflevere og hente brugt elektronik. Endelig vil tilskuddet støtte den overordnede styring af projektets aktiviteter og økonomi.

I dette projekt fokuseres primært på bæredygtig livsstil og den cirkulære forbruger, gennem konkrete cirkulære tiltag, der involverer byens borgere aktivt. 

Kort om Det Bæredygtige Forsamlingshus

Det Bæredygtige Forsamlingshus blev etableret med støtte fra Frederiksberg Kommune, som har givet plads på hospitalsgrunden og ydet starttilskud. Placeringen gør mødestedet centralt og tilgængeligt. Der er allerede etableret stærke partnerskaber med lokale aktører og ildsjæle, hvilket styrker indsatsen og sikrer en bred forankring i lokalsamfundet.

Ambitionerne for Det Bæredygtige Forsamlingshus er store. Visionen er, at forsamlingshuset skal medvirke til en bæredygtig omstilling for husets gæster og brugere på en nem og legende måde. Det er målet, at alle skal kunne finde et element, som man kan tage med sig hjem og implementere i sin hverdag – hvad end det er klimaorienteret, ressourcemæssigt, biodiversitetsorienteret, socialt eller økonomisk.

Huset skal være et fælles inspirationssted, et læringsmiljø, et spisested og et værksted. Med andre ord et bæredygtigt kulturcenter, der fremmer fællesskab, samtaler og virkelysten hos byens borgere omkring en bæredygtig dagsorden.